Sähköpotkulaudat, kaupungit ja ilmastonmuutos

Oct 25, 2022

Tämä on ensimmäinen osa blogisarjasta, jossa kerromme sähköpotkulaudoista osana kaupunkiliikennettä.

Vuonna 2019 liikenteen kasvihuonekaasupäästöt muodostivat 21% Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä 53 % syntyi henkilöautoista.

Lähes 55% maailman väestöstä asuu jo kaupungeissa, ja 2030 osuuden ennustetaan olevan jo 60%. Siksi ilmastonmuutoksen ja liikkumisen tulevaisuus tullaan ratkomaan kaupungeissa.

Helsinkiläiset taittavat päivittäin noin 2,1 miljoonaa lyhyttä, alle kolmen kilometrin mittaista matkaa, noin puolet kaikista päivittäisistä matkoista. Näistä lyhyistäkin matkoista 475 000 ajetaan henkilöautolla ja osuus vain 1,5 km pitkistä matkoista on 36%!

Vuonna 2021 Helsingissä Voin sähköpotkulaudoilla taitettujen matkojen keskipituus oli 2,15km. Palvelumme tarjoaa tavan vastata yllämainittujen lyhyiden matkojen liikkumistarpeeseen nykyistä kestävämmin.

Mutta kaupungeissa keskeistä on myös autojen viemä tila: noin 50% kaupunkitilasta on varattu henkilöautoille. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa on tällä hetkellä noin 15000 pysäköintipaikkaa katuvarressa henkilöautoille. Potkulautojen ja polkupyörien pysäköinti vie vähemmän tilaa ja niillä ajaminen ei tuota melua eikä pienhiukkasia. Montako katupuuta meillä voisi olla lisää kantakaupungissa jos osasta parkkipaikkoja luovuttaisiin?

Keskeistä sähköpotkulaudoissa ja jaetussa mikroliikkumisessa on myös kestävyys. Meidän on vähennettävä paitsi ilmastopäästöjä, myös tarvittavien raaka-aineiden määrää.

Suomessa on suurinpiirtein 3,5 miljoonaa henkilöautoa, Euroopassa jo 250 miljoonaa. Kaikkien näiden sähköistäminen vaatisi valtaisan määrän akkumineraaleja, joka tarkoittaa ympäristöriskejä ilmastokriisin lisäksi.

Tässäkin sähköpotkulaudat ovat osa ratkaisua. Lautamme painaa noin 30kg, henkilöautot noin 1500kg. Sähköpotkulaudan akku on 1 kWh, esim. Volkswagen iD4:n akku on 77 kWh. Tarvittavien metallien määrä nousee samassa suhteessa

Jos yhteiskäyttöiset sähköpotkulaudat ja muu mikroliikkuminen voisivat vähentää tarvittavien sähköautojen määrää esimerkiksi vain viidenneksellä, olisi vaikutus Suomen ja koko Euroopan tasolla jo todella merkittävä.

Kokonaisuuteen liittyy tietysti myös lautojen kestävyys, huolto, materiaalien kierrätysaste jne. Työskentelemme jatkuvasti parantaaksemme toimintaamme kaikilla näillä mittareilla – kerromme tästä tarkemmin erillisessä blogi-tekstissä, mutta esimerkiksi olemme kyenneet nostamaan potkulautojemme keskimääräisen käyttöiän alle vuodesta viiteen vuoteen.

Lisäksi Voin sähköpotkulaudat ovat tietenkin myös yhteiskäyttöisiä. Siinä missä yksityisomisteisella henkilöautolla tai potkulaudalla ajetaan päivässä vain muutama matka, ajetaan jokaisella laudallamme useita kertoja joka päivä.

Sähköpotkulaudat eivät tietenkään yksin ole kaupunkiliikenteen tulevaisuus, eikä se ole tarkoituskaan. Yhdessä joukkoliikenteen, kävelyn, taksien, yhteiskäyttöisten autojen ja fillareiden kanssa sähköpotkulaudat ovat kuitenkin yksi osa uutta ja kestävämpää kokonaisuutta.

Hannu Oskala / Voi Technology Finland


Related posts

All posts

5th DACH City Symposium on 11 April

1 / 3